Başkonsolosluk
1.Başkonsolosluğumuz 1985 yılından bu yana Cidde'de faaliyet göstermektedir. Başkonsolosluğumuz idari yönden Riyad Büyükelçiliğimize bağlıdır.
Riyad Büyükelçiliği ile Başkonsolosluğumuz arasında bölge bazında görev paylaşımı bulunmaktadır. Başkonsolosluğumuzun görev bölgesi, Suudi Arabistan'ın batısında yer alan Tebuk, Medine, Mekke, Baha, Asir, Cizan ve Necran Emirliklerini kapsamaktadır.
2. Başkonsolosluğumuz, görev bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza pasaport, noterlik, askerlik, nüfus ve tereke işlemleri başta olmak üzere her türlü konsolosluk hizmetini sunmaktadır. Başkonsolosluğumuz hizmetleri yerleşik olduğu Cidde’de verilmekle birlikte, çok geniş bir coğrafyaya yayılan görev bölgemizdeki vatandaşlarımızın yaşadıkları yerlere de dönemsel ve geçici olarak gidilerek, yerinde hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Bu kapsamda, yılda birer kez Medine, Tebuk ve Asir’de (Abha) konsolosluk hizmeti planlaması mevcuttur. Başkonsolosluğumuzun online sisteme geçmesinden sonra geçici konsolosluk hizmetlerinde, online ortamda yapılması gereken pasaport, nüfus, ve askerlik işlemlerinin yerinde yerine getirilmesi mümkün olamamaktadır.
3. Başkonsolosluğumuz bünyesindeki ihtisas birimleri; İletişim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Din Hizmetleri, Eğitim, Hazine ve Maliye ile Ticaret Ataşeliklerinden oluşmaktadır. Ataşeliklerimiz aşağıda kayıtlı alanlarda hizmet vermektedir:
İletişim Ataşeliği:
Devletin tanıtma siyasetinin ve tanıtma ile ilgili alanlarda hükümetçe belirlenen stratejilerin yurtdışında uygulanmasına yardımcı olunması; Türkiye hakkında araştırma yapan, bilgi talebinde bulunan kişi ve kuruluşlara yardımcı olunması; gerekli hallerde, ilgili ülke basını için rapor, makale veya bilgilendirici yazıların hazırlanması, demeçler verilmesi, üst düzey resmî temaslarda basın ile ilişkilerin düzenlenmesi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği:
Suudi Arabistan’da çalışan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönüp (yurtdışında çalışmış oldukları süreleri borçlanarak) emekli olabilmeleri için gerekli belgelerin hazırlanması; sağlık sigorta borçları düzenleme ve kefilleriyle (iş verenleriyle) ilgili varsa uyuşmazlıkların çözülmesi.
Din Hizmetleri Ataşeliği:
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hizmet alanıyla ilgili olarak başta Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı olmak üzere ilgili kuruluşlarla koordinasyon sağlanması; Türkiye’den Suudi Arabistan’a gelen devlet erkan ile vatandaşlarımıza hac ve umre ibadeti konusunda dinî yönden bilgilendirmede bulunulması ve rehberlik edilmesi; vefat eden vatandaşlarımızın yakınları ve vasilerinin talebi halinde teçhiz, tekfin, defin ve taziye konusunda destek olunması; Mekke, Medine ve Cidde sınırları dahilinde hastanede tedavi gören vatandaşlarımıza talep olması halinde gönüllü tercümanlık hizmeti verilmesi.
Eğitim Ataşeliği:
Türkiye’de ilkokuldan liseye kadarki düzeylerde öğrenim görmek isteyen öğrencilerin diploma denklik işlemlerinin yapılması; Suudi Arabistan’da Cidde eğitim bölgesinde bulunan okullarımızın Milli Eğitim Bakanlığı nezdindeki işlemlerinin takibi; Suudi Arabistan’daki üniversitelerde kayıtlı ve askerlik çağı gelen öğrencilerimizin özel öğrencilik tanıma işlemleri ve eğitimle ilgili diğer işlemlerinin gerçekleştirilmesi; ihtiyaç halinde Türkiye’deki eğitim kurumlarına ilgili danışmanlık hizmetleri sağlanması.
Hazine ve Maliye Ataşeliği:
Ekonomik, mali, ticari ve siyasi konularda yaşanan gelişmelerin takip edilmesi; Hazine ve Maliye Bakanlığınca bilgi edinilmesinin, müdahale edilmesinin gerekli olduğu veya politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacağı değerlendirilen hususlarda bilgilendirme notları ve raporların hazırlanması; ülkeler arası ekonomik ve mali ilişkilerin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulunulması.
Ticaret Ataşeliği:
Ülkemizin ihracatının artırılması amacıyla ihracatçı Türk firmalarına ürünlerini pazarlayabilecekleri Suudi Arabistan’daki potansiyel ithalatçı firmalar ile bağlantı sağlanması; Suudi Arabistan’da ekonomik ve ticari olarak gerçekleşen konuların takibi ve rapor edilmesi; firmalarımızın Suudi Arabistan pazarı ile ilgili ihtiyaç duydukları hususlarda bilgilendirilmesi;
İhracatçı firmalarımızın herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda konunun çözümü amacıyla Suudi Arabistan yetkili kurum ve kuruluşları ile görüşmeler yapılması; devlet desteklerinden faydalanan firmalarımızın mevzuat gereği yapılması gereken iş ve işlemlerinin takibi; Suudi Arabistan’da düzenlenen fuarların takibi; Suudi işinsanlarının ülkemizde düzenlenen fuar ve alım heyeti programlarına katılımlarının sağlaması için gerekli görüşmelerin gerçekleştirilmesi.
4. Başkonsolosluğumuzun ve ihtisas birimlerinin verdiği diğer hizmetler:
a) Türkiye’ye çeşitli amaçlarla gitmek isteyen yabancılara bu amaçlara uygun vize ita etmek;
b) Her yıl Hac ve Umre amacıyla görev bölgemize yaklaşık 500 bin vatandaşımız gelmektedir. Bu vatandaşlarımızın Suudi Arabistan’da bulundukları süre içerisinde karşılaşabilecekleri sorunların çözümüne yardım sağlamak;
c) Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmak, sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirmek;
d) Görev bölgemizde çalışmakta olan vatandaşlarımızın iş yaşamı bağlamında olabilecek ihtiyaç ve talepleri ile ilgilenmek, kesin dönüş yapan vatandaşlarımıza hizmet belgeleri düzenlemek;
5. Ayrıca, resmi görevler çerçevesinde Cidde’ye gelen heyet ve yetkililere destek sağlamak.
Pazar - Perşembe
09:00 - 12:30 / 13:30 - 17:00
Konsolosluk Şubemiz Pazar-Perşembe günleri ve 09:00-12:00 / 13:30-15:00 saatleri arasında, randevu ile hizmet vermektedir. Konsolosluk işlemleriniz için "www.konsolosluk.gov.tr" adresinden T.C. kimlik numaranızı girerek randevu almanız gerekmektedir. (T.C. kimlik kartı, pasaport, e-Devlet şifresi ve tebligat evrakı teslim alma işlemleri randevusuz yapılmaktadır.)
Tatil Günleri 2024
1.01.2024 | Yeni yıl tatili | |
22.02.2024 | Suudi Arabistan Kuruluş Günü | |
11.04.2024 | 13.04.2024 | Ramazan Bayramı |
15.06.2024 | 18.06.2024 | Kurban Bayramı |
23.09.2024 | Suudi Arabistan Milli Günü | |
29.10.2024 | Cumhuriyet Bayramı |
+ 90 312 292 29 29